Фотоконкурс представя устойчивите храни, енергия и мобилност
04.04.2019, 06:47 Миглена Въгленова

Европейската агенция по околна среда обяви фотоконкурс „Sustainably Yours“ („Устойчиво Ваш“) за представяне на устойчиви храни, енергия и мобилност.

Идеята цели да накара европейските граждани да се замислят за въздействието на храните, енергията и мобилността върху околната среда и климата. Начинът на производство и консумация на храни и енергия, както и движението на хора и стоки, оказват въздействие върху околната среда, климата и здравето. Конкурсът е възможност за участие в дебата за повишаване на устойчивостта в обществото ни.

Кандидатите трябва да изпратят до 15 май 2019 г. най-добрите си снимки, посветени на някоя от следните три теми:

Устойчиви храни – можете ли да уловите как изглеждат или как не трябва да изглеждат устойчивите храни? Можете ли да покажете как се произвеждат и как достигат до нашата трапеза? Как можем да направим нашите системи за производство на храни по-устойчиви? Устойчива енергия – използваме енергия навсякъде — от отоплението на домовете и производството на стоки до транспорта и зареждането на мобилните телефони. Можете ли да покажете как изглежда зависимостта ни от енергията и как да произвеждаме енергия без негативно въздействие върху околната среда и климата? Какво ни спира? Устойчива мобилност – пътуваме до училище, до работа, за да посетим близки и приятели, за да отидем на почивка и да открием нови дестинации. Същевременно носим с нас нещата, които използваме. Можете ли да уловите предизвикателствата и възможностите пред устойчивата мобилност — от компактни градове до ефективни двигатели?

Победителите в трите категории ще получат парична награда от 1 000 евро. По 500 евро ще бъдат дадени за най-добрата снимка, изпратена от млад участник, както и на финалиста от онлайн вота на публиката. Отличените ще бъдат обявени на 19 юни 2019 г.

Пълната информация за конкурса и условията за участие са публикувани ТУК.

* Снимка © Łukasz Frasunkiewicz, WaterPIX/EEA